Somfy Photography Award meets Fotomuseum aan het Vrijthof

SOMFY Photography Award

De Somfy Photography Award is een kans voor professionele fotografen om op basis van hun eigen projectvoorstellen werk te maken over een specifiek onderwerp. Zij maken kans op een substantieel geldbedrag en krijgen de kans om hun werk te presenteren op belangrijke culturele podia in Maastricht (NL), Rotterdam (NL) en Arles (FR).Fotomuseum aan het Vrijthof is sinds 2021 trotse partner van de Somfy Photography Award.

Over

Tentoonstelling en prijsuitreiking
De Somfy Photography Award (SPA) 2022 met nieuw werk van acht genomineerde fotografen wordt tentoongesteld in Maastricht. De kandidaten gaan aan de slag met nieuwe foto's op basis van het 'Back Home' thema (onderstaand meer informatie over het thema). Het werk dat ze maken voor de Award wordt in het laatste kwartaal van 2022 (oktober/december) ingediend en samengebracht in een groepstentoonstelling in het Fotomuseum aan het Vrijthof Maastricht (NL). Uit deze collectie kiest een jury van experts een eerste en tweede prijswinnaar. De prijzen bedragen respectievelijk vijftienduizend en tienduizend euro. De genomineerden ontvangen elk € 2.000 om de productiekosten voor de creatie van hun nieuwe werk te dekken.

Bekendmaking van de winnaars
De winnaars worden bekend gemaakt in het Fotomuseum Maastricht tijdens de officiële opening van de tentoonstelling in oktober 2022, waar de foto's van alle genomineerden te zien zullen zijn in de Somfy Photography Award 2022| BACK HOME tentoonstelling.

Inschrijven voor de fotowedstrijd kan via de website van de award: https://somfyphotographyaward.com/
Eisen waaraan je moet voldoen om je te kunnen inschrijven vind je op dezelfde website.

“Somfy werkt aan innovatieve, technische producten die alles met betrekking tot natuurlijk licht en lichtmanagement in gebouwen regelen en zo bijdragen aan het comfort en het welzijn van mensen, ook al zijn ze zich daar meestal niet van bewust. En toch staan ​​mensen centraal bij de ontwikkeling, productie en toepassing van onze technologie, en dat is ook wat we willen communiceren met unieke fotografische beelden die onze technologie laten zien aan degenen die deze op een inspirerende manier gebruiken. Met de lancering van de Somfy Photography Award hebben we een internationaal fotografieplatform gecreëerd en dankzij onze samenwerking met het Fotomuseum Maastricht kijken we uit naar een optimaal resultaat.” - Sven van Witzenburg (CEO Somfy Nederland BV).

Thema: Back Home

“Back Home” is een zeer actueel thema. Noodgedwongen hebben wij ons de laatste periode heel erg gefocust op 'thuis'. Ineens werd hier meer tijd dan ooit doorgebracht. Slapen, eten, werken, vrijetijdsbestedingen en zelfs vakanties. Deze periode, waarin we volledig afhankelijk waren van ‘thuis’, komt langzaam tot een einde nu de samenleving langzaamaan terugkeert naar wat we vroeger het ‘normale leven’ noemden.

Iedereen heeft de afgelopen periode op zijn eigen manier beleefd en doorstaan. Hoe is het om thuis te zijn? Of om geen huis te hebben dat beschutting en bescherming biedt waar je je veilig kunt terugtrekken? Wat betekent het voor ons om ‘thuis’ te zijn, hoe herinneren we ons dat later? Hoe ervaren mensen het gevoel van ‘thuis’ en hoe kunnen we dat overbrengen in relatie tot ons welzijn, bescherming en comfort? Hoe voelt ‘thuis’, wat gebeurt daar en hoe ziet het eruit?

"Back Home" als thema voor de Somfy 2022 Photography Award zal voor deze fototentoonstelling worden gevisualiseerd door acht geselecteerde fotografen, wiens werk ook de kerncompetenties moet erkennen die Somfy realiseert in woningen en utiliteitsgebouwen, namelijk comfort, welzijn en duurzaamheid. Elke deelnemer zal dit op zijn eigen unieke manier in beeld brengen. De selectiecommissie Somfy Photography Award 2021/2022 wil graag dat de kandidaat-deelnemers het thema een stem geven in een individueel projectvoorstel.