KAMER 13: Etienne van Sloun

Te zien vanaf 21 januari: Etienne van Sloun
21 januari - 17 maart

Kamer 13 is een initiatief van Fotomuseum aan het Vrijthof mede mogelijk door Stichting Vrienden van het Fotomuseum. In Kamer 13 exposeren lokale fotografen 13 foto's om het talent in de regio te laten zien aan onze bezoekers. Deze exposities hebben een duur van 6 tot 8 weken en zorgen voor een afwisselende toevoeging tijdens onze reguliere exposities. Te zien tot en met 17 maart: Etienne van Sloun

Al vroeg begon hij met fotograferen. Hij kan zich dan ook bijna geen enkele periode uit zijn leven herinneren zonder camera. Op aanraden van Werner Mantz volgde hij de fotografische opleiding aan de Bayerische Staatslehranstalt für Photographie in München, daarna studeerde hij nog enkele jaren grafiek aan de Rietveld Academie in Amsterdam. 

Begin 70 vestigde hij zich als zelfstandig reclamefotograaf in Maastricht. Na enkele jaren ging hij samen met collega fotografen en dreef jarenlang een fotostudio in de binnenstad van Maastricht. Begin 90 verhuisde de studio naar Maastricht–Randwyck. De studio was o.a. actief voor grote opdrachtgevers in binnen- en buitenland.  In 2001 verliet hij de studio om zich weer als zelfstandig fotograaf meer bezig te kunnen houden met vrij werk: fotografie pur sang.

Zijn werkwijze wordt gekenmerkt door een grote mate van vaktechnische kennis gecombineerd met bevlogenheid. Hij zoekt voortdurend de grenzen op van technische mogelijkheden en vormen van representatie.

 

Wat is carnaval? Wat blijft er nog over wanneer je het ontdoet van de essentiële kenmerken, kleur, emotie en dynamiek? 11 portretten uit een serie van 111.

 

Tijdens de fotosessies op de Maasbrug in Maastricht wacht hij geduldig op geschikte kandidaten uitgedost in flamboyante “pèkskes” (carnavals kostuums); laat hen vervolgens emotieloos een kant opkijkend poseren. Zij staan er vaak onnatuurlijk, bijna kwetsbaar bij als slechte acteurs op een theater bühne. Het doet denken aan Rembrandts Nachtwacht, een burgerwacht die zich ongemakkelijk voelt in hun prachtige uniformen.

Alle carnavalsvierders voelen zich en kijken, hoewel meestal kleurrijk en grappig gekleed, vrij ongemakkelijk bij deze vreemde sessie. Misschien hebben ze het gevoel dat de camera hen tot op het bot gaat. Zegt de maskerade iets over het karakter van de carnavalsvierder? Misschien is dit wel de diepere gedachte van de geportretteerde wanneer Etienne hen vraagt die vreemde positie in te nemen.

 

Impressie


Impressie