FAMOUS by Terry O’Neill (1938-2019)

januari 2023

De Britse celebrity fotograaf Terry O’Neill (1938-2019) geniet wereldwijd bekendheid om het portretteren van artiesten, filmsterren en mode-iconen uit met name de jaren ’60 en ‘70. Ook leden van de koninklijke familie en prominente politici stonden voor zijn camera.

Kenmerkend voor zijn levenslustige portretten zijn beroemdheden in natuurlijke settings. De legendarische fotograaf onderhield met veel van hen een persoonlijke band. Met zijn ongedwongen, intieme foto’s liet hij de menselijke kant van celebrities zien.

O’Neill fotografeerde The Beatles, The Rolling Stones, David Bowie en Elton John in hun beginjaren. Daarnaast ook sterren als Marlene Dietrich, Ava Gardner, Elizabeth Taylor, Ursula Andress, Raquel Welch, Liza Minnelli, Roger Moore en Sean Connery.

Portretten van Frank Sinatra, Audrey Hepburn, Brigitte Bardot en Faye Dunaway, met wie hij enkele jaren getrouwd was, behoren tot zijn meest iconische foto’s. Het omvangrijk en beeldbepalend oeuvre van Terry O’Neill is gebundeld in talrijke fotoboeken.

De overzichtstentoonstelling wordt samengesteld rondom de thema’s film, muziek en mode. Zo komt er onder meer een Diva salon, een Glamour room, een James Bond kamer en is er een ruimte gewijd aan de extravagante interieurs van sterren.

Fotomuseum aan het Vrijthof realiseert de expositie in samenwerking met gastcurator Feiko Koster van Koster Fine Art Gallery in Naarden-Vesting.

 

Impressie


Partners