'We're all people' by Joseph Rodriguez

september 2024 - maart 2025

Vanaf september 2024 toont Fotomuseum aan het Vrijthof een overzichtstentoonstelling van Amerikaans fotograaf Joseph Rodriguez (Brooklyn, New York, US). Binnen de internationale fotografiewereld geldt zijn omvangrijke oeuvre als belangrijk en indrukwekkend. Deze expositie omvat 80 werken en is zijn eerste Europese overzichtstentoonstelling. Al zijn reportages delen dezelfde rode draad: alledaagse worstelingen in het bestaan van veelal gemarginaliseerde groepen mensen. 

Joseph Rodriguez is een documentaire-fotograaf en heeft onder meer gestudeerd aan de School of Visual Arts en het International Centre for Photography, beiden in New York. Zelf zegt hij over zijn werk: “Als documentaire-fotograaf fotografeer ik vaak mensen die volgens de norm aan de onderkant van de maatschappij leven. Ik hoop dat mijn werk inzicht kan geven in het leven van deze groep mensen en dat het kan bijdragen tot een wederzijds begrip.”

Samen met gastcurator Bene Taschen uit Keulen is een selectie gemaakt rondom de volgende projecten van Rodriguez: Taxi, East Side Stories, Spanish Harlem, Juvenile en LAPD. Deze projecten laten de ontwikkeling van Rodriguez als fotograaf zien en ze geven een boeiende inkijk in de Verenigde Staten van de jaren '70, '80 en '90.

Joseph Rodriguez is goed bevriend met Jamel Shabazz, die in 2020 in het Fotomuseum in Maastricht heeft geëxposeerd. Zij delen een bijzonder verleden. Beiden kennen de gevangenis Rikers Island in New York goed. De een als gevangene (Rodriguez), de ander als bewaker (Shabazz). Tijdens zijn verblijf in Maastricht zal Rodriguez een onalledaags fotografieproject starten met jonge gevangenen uit de penitentiaire inrichting in Sittard. Ook zal het museum een randprogramma inrichten, meer informatie hierover volgt spoedig.
 

Impressie


Impressie