KAMER 13: Fotograaf: Onbekend

Te zien vanaf 23 maart: Fotograaf: Onbekend
23 maart - 23 mei

Kamer 13 is een initiatief van Fotomuseum aan het Vrijthof mede mogelijk door Stichting Vrienden van het Fotomuseum. In Kamer 13 exposeren lokale fotografen 13 foto's om het talent in de regio te laten zien aan onze bezoekers. Deze exposities hebben een duur van 6 tot 8 weken en zorgen voor een afwisselende toevoeging tijdens onze reguliere exposities. Te zien vanaf 23 maart: Fotograaf: Onbekend

Recentelijk vond Mitchell Giebels tijdens zijn zoektocht naar foto’s van Beek het oude archief van JosPé uit Maastricht inclusief de beeldrechten. Tussen 1925 en 1989 maakte JosPé duizenden fotokaarten van plaatsen uit heel Nederland. Een deel hiervan heeft Mitchell gedigitaliseerd.

JosPé, opgericht door Joseph Peter Welker, heeft tussen 1925 en 1989 duizenden fotokaarten van locaties in heel Nederland geproduceerd. Deze foto's waren voornamelijk statistische opnamen van straatgezichten en gebouwen, herkenbaar aan het "JP" logo op de kaart.

JosPé had zowel eigen fotografen in dienst als lokale fotografen die werden ingeschakeld om opnamen te maken. Slechts een select aantal van deze foto's werd uiteindelijk gebruikt voor prentbriefkaarten. Deze werden verkocht door plaatselijke ondernemers die als uitgevers optraden.

Het bedrijf heeft een interessante geschiedenis, vanaf de oprichting in 1924 in Hamburg tot de vestiging in Nederland in 1925 als "Handelsvennootschap JosPé Kleurenfoto". Ondanks enkele uitdagende tijden, waaronder faillissementen aan het eind van de jaren zeventig, heeft JosPé een belangrijke rol gespeeld op de markt van prentbriefkaarten.

Helaas is het bedrijfsarchief van JosPé van vóór 1945 verloren gegaan tijdens de oorlogsjaren.

Het is niet bekend wie de foto's gemaakt heeft, de rechten lagen bij Jos. Nadat Mitchell de negatieven opgekocht had, heeft hij deze in 8 weken gedigitaliseerd. Het was een hels karwei.

Elke keer als Mitchell de negatieven inscande was het weer een feestje om te kijken welke foto er op het negatief stond. Vanwege zijn passie voor fotografie wil hij de foto's, van de gevonden negatieven, graag aan het grote publiek laten zien. De foto’s van Maastricht zijn één van de mooiste uit zijn collectie.

Mitchell Giebels (Beek, Limburg 1995) is al 8 jaar fulltime werkzaam als fotograaf. Hij werkt onder andere voor De Limburger en de Gemeente Beek. Naast zijn professionele werk is hij ook bezig met het verzamelen van oude foto's van Beek en zijn familie.

 

Impressie


Impressie